Om sjenanse

Den engelske psykologen Gillian Butler gir noen fakta om sjenanse. Statestikken forteller at bare ca 5% av den voksne befolkningen (USA) sier at de aldri har har vært sjenerte, mens ca 80% har hatt perioder som barn / unge hvor de har vært svært sjenerte. 40% av totalbefolkningen beskriver seg selv som fremdeles sjenerte. Sjenanse må derfor forstås som et vanlig og naturlig fenomen. Guro Øiestad skriver i sin bok "Selvfølelsen" at vi har to former for sjenanse.

Den første er barnesjenansen, som nok er et ledd i tilknytningen og den psykologiske utviklingen. De fleste vokser denne sjenansen av seg, men den kan også bli værende der i voksenlivet og bli den andre formen for sjenanse; nemlig sosial angst. Da føler man seg ufri og hemmet og er bekymret for hva andre mennesker tenker om en.

Øiestad skriver om hvordan å gjøre sjenansen til vårt "sterkeste kort" og her vektlegger hun betydningen av å akseptere den. Det handler om å være nær seg selv, samtidig som man kjenner på sjenansefølelsen - Ikke kjempe i mot, men akseptere at det er slik du kjenner det her og nå, selv om du hører til de sjenerte. Det handler om å forsone seg med den og kanskje finne noen positive trekk med den?

Har du /dere behov for hjelp?

Ta kontakt for time i dag

Tlf: 926 66 503

Epost: petrawestad@gmail.com

Innlegg

Du er velkommen til å ta kontakt

Petra Westad

Tlf: 926 66 503

Artellerigården Smedjegaten

1632 Gamle Fredrikstad

Epost: petrawestad@gmail.com

Fleksible åpningstider.

Takk for din henvendelse! Din beskjed er mottatt og jeg kontakter deg så snart jeg kan.
Uuups noe gikk galt. Din beskjed er ikke sendt.
Forsøk igjen!.
Petra westad kontorbygg